Mag de huurder weigeren dat verhuurder pand bezoekt?

augustus 2023
Mag de huurder weigeren dat verhuurder pand bezoekt?

Mag een huurder de verhuurder verzoeken het huis na een kwartier te verlaten bij een huisbezoek dat contractueel is vastgelegd, tijdig aangevraagd door de verhuurder en toegelaten door de vrederechter na een aanvankelijke weigering van de huurder?

‘Een kwartier lijkt mij te kort. Zeker als het tijdig is aangevraagd en toegelaten door de vrederechter. Als verhuurder mag u uw tijd nemen om het huisbezoek grondig uit te voeren en eventueel sommige zaken te testen, bijvoorbeeld of bepaalde apparaten werken, zoals de verwarming of het alarm. Bij die gelegenheid mag de verhuurder ook de onderhoudsattesten opvragen en nakijken’, zegt Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars.

Deadline

‘Wij raden aan om na zo’n huisbezoek altijd schriftelijk te melden wat niet oké was en een deadline op te leggen om dat in orde te brengen. Stel dat u tijdens het huisbezoek schimmelvorming vaststelt in een onverwarmde slaapkamer. Dan raden wij aan de huurder schriftelijk te laten weten dat hij die kamer voldoende moet verluchten en verwarmen én aan te kondigen dat u, de verhuurder, twee maanden later terugkomt om te kijken of de situatie verbeterd is.’

Bron: De Tijd