Het belang van een goede plaatsbeschrijving

oktober 2023
Het belang van een goede plaatsbeschrijving

Wanneer je huurt is het belangrijk dat je een vertrouwensband opbouwt met de verhuurder. Een goede match begint dan ook met een goed contract. En nog belangrijker: met een goede plaatsbeschrijving. Huurders én verhuurders hebben er alle belang bij om zo snel mogelijk een nauwkeurige plaatsbeschrijving op te maken.

De plaatbeschrijving moet ofwel bij aanvang van de huurovereenkomst (= bij intrede) worden opgemaakt, vooraleer de huurder z’n nieuwe thuis betrekt, ofwel tijdens de eerste maand van de ingebruikname. Een kras in de parketvloer, een barst in het raam, …: zorg niet alleen dat het op papier staat, maak er ook foto’s van. Een nietszeggende clausule à la ‘het appartement is in goede staat en beide partijen erkennen dit’ kan niet als een goede plaatsbeschrijving worden beschouwd. 

Huurschade

In de praktijk wordt gewerkt met een plaatsbeschrijving bij intrede en bij uittrede. Door vergelijking van beide plaatsbeschrijvingen kan worden vastgesteld of er al dan niet sprake is van eventuele huurschade die op de huurder kan worden verhaald. Het opmaken van een plaatsbeschrijving bij het begin van de huurovereenkomst, is sowieso wettelijk verplicht.

Registratie

Bij woninghuur moet de plaatsbeschrijving verplicht worden gehecht aan de huurovereenkomst en ook geregistreerd worden, en dit binnen de twee maanden na de ondertekening van de overeenkomst. Indien de verhuurder de plaatsbeschrijving en de huurovereenkomst niet laat registreren, dan is daar geen uitdrukkelijke sanctie aan gekoppeld. Maar als een huurovereenkomst (en bijhorende plaatsbeschrijving) niet geregistreerd is na een termijn van twee maanden, kan de huurder de overeenkomst beëindigen zonder een opzeggingstermijn en zonder een opzegvergoeding te betalen.

Wie stelt de plaatsbeschrijving op?

De plaatsbeschrijving kan opgesteld worden door de huurder en de verhuurder onderling, maar het is makkelijker en veiliger om hiervoor toch beroep te doen op een professional. Die is gespecialiseerd in de opmaak van plaatsbeschrijvingen en gaat objectief te werk. De tijden van één A4-tje, vergezeld van enkele foto’s, behoren meer en meer tot het verleden. Logisch als je kijkt naar het belang van de plaatsbeschrijving als objectief document om latere betwistingen tussen huurder en verhuurder te voorkomen.

Wie betaalt?

De wetgeving voorziet dat de plaatsbeschrijving op gezamenlijke kosten van de huurder en de verhuurder moet gebeuren. Doe je beroep op een expert, weet dan dat de kost door beide partijen voor de helft zal worden gedragen. Ten slotte is het ook mogelijk dat elk van de partijen zich laat vergezellen door een expert naar keuze, die ze dan zelf betalen. 

Bron: Spotto