Samen een woning huren met meerdere personen is een populaire oplossing voor wie geen te hoge huurprijs wil of kan betalen, maar toch wil genieten van een ruimere woonst. Hoe zit zo’n medehuurcontract in elkaar en wie draagt welke verantwoordelijkheden?
Waarom een medehuurcontract?
Een woning op je eentje kopen, vereist financiële middelen die niet zomaar iedereen kan ophoesten. Maar ook als alleenstaande of als jonge werknemer met een beperkt salaris een woning huren, kan een vrij kostelijke zaak zijn.
In dat opzicht is medehuren een woonvorm die almaar meer fans vindt. Je huurt samen met kennissen, vrienden, collega’s of zelfs onbekenden een appartement of huis en deelt onder meer de huurkosten en kosten voor energie en water met elkaar. Net omdat je meerdere budgetten samengooit, kun je kiezen uit een aanbod van grotere en meer aantrekkelijkere woningen. Een beetje zoals cohousing, maar met zijn eigen invullingen en voorwaarden.
Los van de financiële voordelen zijn er vooral ook sociale voordelen verbonden aan een medehuurcontract: je hokt samen met andere individuen en verbindt je er samen toe om het huishouden vlot te doen verlopen en om een aangename huiselijke sfeer in stand te houden.
Gewestelijke verschillen
Hoe wordt zo’n medehuurcontract in de praktijk ingevuld? Belangrijk: Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk gewest hanteren ieder verschillende regels. Afhankelijk van waar je je dus wilt settelen, dien je de huurwetgeving van het betreffende gewest te volgen.
Wat wel overeenkomstig is tussen de drie gewesten:
de verhuurder stelt één huurcontract op dat iedere medehuurder mee ondertekent
elke medehuurder beschikt over dezelfde rechten en plichten
de woning zelf dient te voldoen aan een aantal juridische voorwaarden om administratief in orde te zijn
als medehuurder kun je op ieder moment individueel uit de huurovereenkomst stappen. Dat was tot voor enkele jaren geleden niet mogelijk. De bijhorende verplichtingen die hierop volgen, verschillen wel weer per gewest.
Als medehuurders hok je samen met andere individuen en verbind je je er samen toe om het huishouden vlot te doen verlopen en om een aangename huiselijke sfeer in stand te houden.
Medehuurcontract in Vlaanderen
De opstart: om effectief als medehuurder beschouwd te worden, dien je samen met de persoon die als hoofdhuurder geregistreerd staat, naar de verhuurder te stappen. Die laatste dient je binnen de drie maanden uitsluitsel te geven hierover. Let wel: onder bepaalde voorwaarden kan hij dit weigeren, bijvoorbeeld wanneer het duidelijk is dat je over onvoldoende financiële middelen beschikt.
Bij akkoord dien je – net als de andere bewoners die hun hoofdverblijfplaats op het adres hebben staan – het contract te ondertekenen. In bepaalde gevallen kan er ook sprake zijn van onderverhuur: in dat geval stelt één huurder een of meerdere delen van de woning ter beschikking van de andere huurders.
De regels: als medehuurder ben je mee verantwoordelijk voor de verplichtingen en afspraken die ontstaan zijn bij het ondertekenen van de huurovereenkomst. Bijvoorbeeld het betalen van jouw deel van de huur, maar ook in het geval van achterstallige betalingen of schadevergoedingen. Dateert zo’n schadegeval van net voor jouw periode als huurder, dan val je uiteraard niet onder deze verplichting.
Het afscheid: wens je jouw huurcontract te beëindigen, dan zijn er twee opties. Of je stelt een nieuwe huurder voor en je hebt – los van een opzeggingstermijn van drie maanden – zelf geen verdere verplichtingen meer naar de verhuurder toe. Als je geen nieuwe huurder aanstelt, mag de verhuurder in principe nog zes maanden na het beëindigen van je contract huurgeld van je eisen.
De volledige regelgeving voor Vlaanderen met betrekking tot het medehuurcontract vind je hier terug.
Medehuurcontract in Wallonië en Brussel
De voorwaarden in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen grotendeels overeen.
De opstart: om een officiële medehuurder te worden, dient de verhuurder zijn fiat te geven. In bepaalde gevallen – zoals betalingsonzekerheid – kan hij de nieuwe huurder weigeren.
De regels: het is niet mogelijk een om medehuurcontract op te stellen zonder het ondertekenen van een medehuurpact. In zo’n pact leggen de medehuurders onderling een aantal rechten en plichten zwart op wit vast om het samenleven zo vlot mogelijk te doen verlopen. Denk aan de verdeling van de huurkost en van de gezamenlijke kosten, bepalingen over wat er dient te gebeuren bij een vervroegd vertrek, afspraken rond verzekeringen en eventuele meningsverschillen,…
Het afscheid: wil je als enige medehuurder vervroegd uit je huurcontract stappen, dan kan dat zonder schadevergoeding. Je dient dan wel een nieuwe huurder aan te brengen en een opzegtermijn van twee (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of drie (Wallonië) maanden te respecteren. Als je geen nieuwe huurder aanbiedt of deze niet aanvaard wordt, kan de verhuurder eisen dat je nog zes maanden lang huurkosten blijft doorbetalen. Alleszins in het hoofdstedelijk gewest. In Wallonië dien je in dat laatste geval een schadevergoeding aan je medehuurders te betalen gelijk aan het drievoud van de maandelijkse huurkost.
Ontdek de volledige regelgeving voor Wallonië en voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Als medehuurder kun je op ieder moment individueel uit de huurovereenkomst stappen. De bijhorende verplichtingen die hierop volgen verschillen per gewest.
Laat je goed en tijdig informeren
De huurwetgeving kan best complex en soms onduidelijk zijn, zeker wanneer het gaat om relatief nieuwe en onbekende samenwoonvormen. Reden te meer om je goed voor te bereiden op je medehuuravontuur en je tijdig bij de juiste personen en instanties te informeren. Het zal je kansen op een geslaagd verblijf alleen maar vergroten.
Bron: Immoweb