Huis kopen met bouwovertreding? Dit moet je weten

april 2024
Huis kopen met bouwovertreding? Dit moet je weten

Ga je een woning kopen, dan zijn er heel wat zaken waarop je moet letten. Zo is het ook belangrijk om te weten of er al dan niet een bouwovertreding of bouwmisdrijf op de woning rust, want hier zijn een aantal gevolgen aan verbonden.

Er is sprake van een stedenbouwkundige overtreding als de reglementering van de ruimtelijke orde wordt geschonden. Dit kan het geval zijn als er geen vergunning is of als de toegekende vergunning niet wordt gerespecteerd. Het kan ook zijn dat de vergunning reeds vervallen is of dat de werken ingaan tegen een gewestplan of gemeentelijk bijzonder plan van aanleg (BPA).

Hoe weet ik of er een bouwovertreding op de woning rust?

Ga je een woning te kopen, dan is het belangrijk om te weten of er een stedenbouwkundige overtreding op het pand rust. De verkoper is verplicht om je daarover te informeren. Hiervoor moet hij een stedenbouwkundig uittreksel afleveren waarin alle vergunningsaanvragen en de eventueel vastgestelde bouwovertredingen worden weergegeven. 

Is er een bouwovertreding, dan is het nuttig om in het compromis een opschortende voorwaarde op te nemen waarin staat dat de koop enkel doorgaat in geval van regularisatie van de bouwovertreding.

Wat als ik een huis koop met een bouwovertreding?

Stel je pas na de verkoop vast dat er een bouwovertreding op de woning rust, dan kan het zijn dat je als huidige eigenaar moet opdraaien voor deze overtreding. Een bouwovertreding is immers verbonden aan het goed zelf en gaat dus over van de ene op de andere eigenaar. Maar dit hoeft niet meteen een reden te zijn tot paniek. Je kan de overtreding nog laten regulariseren.

  • Bouwovertreding regulariseren. Hiervoor moet je een regularisatievergunning aanvragen. 

  • Bouwovertreding verjaard? Is de bouwovertreding verjaard – dat is in principe na vijf jaar het geval – dan betekent dat niet dat het illegale karakter wegvalt van de werken. Het houdt alleen in dat er geen strafvordering of herstelvordering kan worden ingesteld. Een benadeelde buur kan nog altijd beslissen om op eigen houtje een burgerlijke procedure op te starten. Voer je na de verjaring nog nieuwe werken uit aan de constructie, dan bega je een nieuwe bouwovertreding.

  • Wat bij een verborgen gebrek? Heeft de verkoper de bouwovertreding bewust verzwegen? Dan gaat het om een verborgen gebrek. In dit geval kan je de verkoper hierover nog aanspreken. Je zal als koper wel moeten bewijzen dat de verkoper wist dat er een overtreding was en dat hij dus te kwader trouw heeft gehandeld. Je kan dan als koper een vordering wegens verborgen gebreken instellen. 

Bron: Spotto