Registratierechten, ook wel verkooprechten genoemd, zijn belastingen die je moet betalen aan de Vlaamse overheid bij de aankoop van je bouwgrond of bestaande woning in Vlaanderen. Het tarief van de registratierechten hangt af van verschillende factoren.
Registratierechten in Brussel, Wallonië en Vlaanderen:
In Brussel, moet je 12,5% registratierechten betalen voor de aankoop van onroerend goed. In tegenstelling tot Vlaanderen, heeft Brussel geen verminderd tarief voor de aankoop van de gezinswoning. Maar er is wel een abattement of een vrijstelling van registratierechten.
Als je in Wallonië een woning of grond koopt, moet je ook registratierechten betalen. Meestal betaal je 12,5% registratierechten bij de aankoop van een huis. Maar net als in Vlaanderen zijn er ook gunsttarieven.
In Vlaanderen staat het basistarief van de registratierechten op 12% bij de aankoop van onroerende goederen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je aan een gunsttarief kopen.
Bestaande woning of bouwgrond in Vlaanderen:
Basistarief van 12% voor:
Een tweede woning of beleggingspand
Aankoop door vennootschap
Bouwgrond
Verlaagde registratierechten op bestaande woningen:
3% enige en eigen woning met voorwaarden:
Je eerste en enige woning. Of je kan je andere woning binnen de 2 jaar verkopen na verlijden van de akte.
Natuurlijk persoon zijn, geen vzw of vennootschap.
Volledige of gedeeltelijke aankoop in volle eigendom, dus geen vruchtgebruik. Het mag wel gedeeltelijk aankoop na schenking.
Bestaande woning, geen bouwgrond of nieuwbouwwoning
Binnen de 3 jaar je domicilie plaatsen op het adres.
1% ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw met renovatieplicht: Dezelfde voorwaarden als bij je eigen en enige woning, maar dan met de renovatieplicht.
1% beschermde monumenten: Dezelfde voorwaarden als bij je eigen en enige woning, maar je moet binnen een termijn van 5 jaar alle beheersmaatregelen hebben getroffen en domicilie gevestigd hebben.
1,5% 'sociale woning' aankoop: Verkocht door een erkende woonmaatschappij aan ‘woonbehoeftige kopers’.
7% aankoop voor sociale verhuur : Een zuivere aankoop moet door een natuurlijk persoon zijn en in de geheelheid volle eigendom. De koper moet binnen drie jaar na de koop van het pand een huurcontract van minstens 9 jaar afsluiten met een erkende woonmaatschappij.
4% erkend beroepsverkoper: Als je huizen koopt en verkoopt, betaal je een lager tarief van 4% in plaats van de gebruikelijke 12% verkooprechten.
BTW bij nieuwbouwwoningen in Vlaanderen:
Bij de aankoop van een nieuwe woning van een bouwpromotor betaal je btw in plaats van registratierechten. Het normale btw-tarief is 21%.
Voor een nieuwe sociale woning van het OCMW betaal je 12% btw.
Bij een nieuwbouw van een gewestelijke huisvestingsmaatschappij of een door hen erkende maatschappij voor sociale huisvesting betaal je 6% btw.
Voor sloop en heropbouw geldt ook een btw-tarief van 6%, maar er zijn sociale voorwaarden aan verbonden.
Jaarlijkse belasting:
Bron: Spotto