Stel, je huurt of verhuurt een woning en er duikt een probleem op: de kraan lekt, er is een tegel losgekomen of veel ingrijpender, het dak moet worden hersteld. Wie moet dan de kosten van de herstelling voor zijn rekening nemen? De huurder of de verhuurder?
Herstellingen voor de verhuurder
Als verhuurder moet je alle herstellingen uitvoeren die te maken hebben met de structuur van het gebouw, de ruwbouw en de uitrustingen die noodzakelijk zijn om de woning te kunnen gebruiken. Het herstellen van het dak bijvoorbeeld is dus voor rekening van de verhuurder. Bovendien sta je als verhuurder ook in voor het uitvoeren van herstellingen die te wijten zijn aan ouderdom of overmacht.
Herstellingen voor de huurder
De huurder van zijn kant is dan weer verplicht om de zogenaamde huurdersherstellingen uit te voeren. Het gaat hier dan om minder grote, vaak voorkomende herstellingen die ontstaan door het gebruik van de woning. Het herstellen van een losgekomen tegel of een lekkende kraan zal door de huurder moeten gebeuren. De huurder is bovendien verplicht om herstellingen uit te voeren die te wijten zijn aan zijn eigen fout.
Wat bij problemen?
Van deze wettelijke regeling kan in geval van woninghuur niet worden afgeweken. Indien er een probleem opduikt, dan doe je er als huurder wel goed aan om de verhuurder zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Zo kan de verhuurder onmiddellijk ingrijpen en de schade beperken. Doe je dat niet, dan kan de verhuurder strikt gezien een vergoeding eisen voor de bijkomende schade die hierdoor is ontstaan.
Bron: Spotto