Het ene jaar is het andere niet. Dat geldt eens te meer voor de woningmarkt. Vanaf 1 januari 2024 treden een aantal veranderingen in werking die je bij het (ver)kopen van een woning mogelijk zal voelen in je spaarpotje. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.
Tweede woning kopen: belastingvoordeel verdwijnt
Wil je een tweede woning kopen, bouwen of renoveren in België of elders in Europa? Wie zijn akte vanaf 1 januari 2024 ondertekent, zal niet langer kunnen genieten van een zeer interessant belastingvoordeel.
Concreet gaat het om een fiscaal voordeel op kapitaalaflossingen van hypothecaire leningen voor niet-eigen woningen, in voege tot en met 31 december 2023. Met andere woorden, voor woningen die niet de eerste woning zijn, zoals een tweede verblijf of een woning die verhuurd wordt.
Deze belastingvermindering bedraagt 30% op een maximaal bedrag van 2.350 euro.
Per jaar levert dit om en bij de 700 euro op (per belastingplichtige).
Over een aflossingsperiode van 20 jaar bespaart deze dus meer dan 14.000 euro.
Wie een lening met zijn tweeën startte én de woning op beide namen registreerde, geniet vandaag zelfs een dubbel belastingvoordeel.
Ook de premie schuldsaldoverzekering kwam in aanmerking voor deze vermindering.
Deze gunstmaatregel komt in 2024 dus helaas helemaal te vervallen. Toch een beetje goed nieuws in verband met de hypothecaire leningen: vanaf 1 januari 2024 liggen de dossierkosten bij het opzetten van dergelijke leningen (van maximum 500 naar 350 euro), maar ook bij herfinancieringen (van maximum 250 naar 175 euro) een stukje lager dan voordien.
Wil je een tweede woning kopen, bouwen of renoveren? Wie zijn akte na 31 december 2023 laat verlijden, geniet niet langer een belastingvermindering van 30%.
Woning kopen via een bouwpromotor
In oktober 2023 besliste de federale regering om de btw-verlaging van 21% naar 6% voor de sloop en heropbouw van woningen op permanente basis in te voeren.
De nieuwe voorwaarden:
Je bent een particuliere bouwer (een natuurlijk persoon) en je sloopt en bouwt op je eigen bouwgrond via verschillende aannemers of via een totaalaannemer zoals een sleutel-op-de-deurbedrijf
Het betreft je eigen en enige woning
De woning heeft een oppervlakte van maximum 200 m² (te berekenen door de architect)
Koop je een sloop-en-heropbouwwoning via een sleutel-op-de-deurbedrijf of projectontwikkelaar? Als de omgevingsvergunning werd aangevraagd voor 1 juli 2023, koop je tot 31 december 2024, dankzij een tijdelijke overgangsmaatregel jouw woning nog aan 6% btw. Een latere aanvraag van de omgevingsvergunning betekent alsnog de volledige 21% btw vanaf 1 januari 2024.
Woning energiezuinig renoveren: wat is het bouwjaar?
Is een woning kopen en deze energiezuinig renoveren jouw grootste prioriteit? Vanaf 2024 zal je voor een investering in zonnepanelen en/of een zonneboiler opnieuw 21% btw betalen en niet meer 6% zoals voordien.
Tenminste, als je woning jonger is dan 10 jaar. Is je woning ouder dan 10 jaar, betaal je sowieso slechts 6% btw op je investering. In Vlaanderen valt bovendien de premie voor de aankoop van zonnepanelen volledig weg vanaf 2024.
Voor warmtepompen geldt in 2024 de 6% btw-regel wél nog ongeacht de ouderdom van je woning.
Ben je van plan om een woning te kopen, hou er dan sowieso rekening mee dat er de komende jaren in ieder gewest almaar strengere renovatieverplichtingen opgelegd worden.
In oktober 2023 besliste de federale regering om de btw-verlaging van 21% naar 6% voor de sloop en heropbouw van woningen op permanente basis in te voeren. Dat geldt helaas niet voor (koop)woningen op plan.
Woning verkopen in Vlaanderen: opgelet
Wil je, tot slot, graag een eerste woning kopen in Vlaanderen, dan betaal je sinds 2022 nog slechts 3% registratierechten in plaats van 6%.
Minder goed nieuws is er voor wie vanaf 1 januari 2024 zijn eerste woning verkoopt om een nieuwe woning te kopen. Zo is het vanaf deze datum niet meer mogelijk om een gedeelte van de registratierechten mee te nemen in de aankoop van je nieuwe woonst. Je betaalt dus opnieuw de volledige pot aan registratierechten.
Bron: Immoweb